Wiel Coerver: De speler die zijn Kerkrade trouw bleef


Wiel Coerver werd geboren op 3 december 1924 in Kerkrade. De Nederlander met Duitse achtergronden begon op twaalfjarige leeftijd te voetballen bij mijnwerkersclub SV Bleijerheijde, dat zijn complex had aan de jonkerbergstraat in de wijk Kerkrade Oost. Deze regio, gelegen aan de Duitse grens stond vooral bekend om zijn mijnbouw. Wiel groeide op tussen het milieu van de mijnwerkers en was zich al vroeg bewust van de betekenis van hard werken. Wiel Coerver die een meer als verdienstelijk voetballer was bleef Bleijerheijde trouw tot aan 1954.
Op het shirt van Bleijerheide stond op de linkerborst een mijnwerkerswapen.

Het zwarte verleden

Tot de jaren zeventig van de 20e eeuw was Kerkrade een van de centra van de mijnindustrie in Nederland. Het standbeeld van de mijnwerker 'd'r Joep op de markt van Kerkrade herinnert nog aan die periode. Meer dan de helft van de Kerkraadse beroepsbevolking werkte in 1900 al in de mijnen. Tot ver in de jaren 60 bleef Kerkrade economisch afhankelijk van één bedrijfstak: de mijnbouwindustrie. Toen de mijnen hun poorten sloten werd Kerkrade eigenlijk voor het eerst geconfronteerd met grote werkloosheid. Inmiddels herinnert echter nog maar weinig in Kerkrade aan het "zwarte" verleden

 

 

De overgang naar het betaalde voetbal

Op 29 januari 1954 richten enkele initiatiefnemers de Nederlandse Betaald voetbal Bond (NBVB) op. Het is de eigenaar van de Limburgse Bouwmaatschappij Joosten, die de middelen kent en financiën heeft, om clubs voor dit streven op te richten. Hij richt op 1 juni in Geleen de profvoetbalclub Fortuna '54 op. Hij vraagt zijn vriend en Autodealer Wiel Reiss om in de oostelijke mijnstreek hetzelfde de doen. Deze neemt een 'spelersmakelaar' in de arm die op zijn beurt aan de slag gaat met Wiel Coerver, een van beste spelers van Bleijerheijde. Er wordt een groep spelers geronseld en zo ontstaat Rapid '54. De kern van het elftal van Rapid ’54 bestaat grotendeels uit een groep spelers afkomstig

van Bleijerheide. Dit zijn Wiel Coerver, Hub Janssen, Hub Hanneman, Hub Barwasser, Hein Schaffrath, Gerard Rumpen en keeper Heinz Vroomen. De groep werd aangevuld met Piet Strolenberg van Kerkrade. Stroucken en doelman v. Rixoordt van Sittardia, Wesolek van Waubachse Boys, Hub Bisschops van MVV, Gerard Meuser van Groene Ster, Damsma van CVV (R'dam) en ten slotte de international en spits van Eindhoven Noud van Melis.

Samen met nog 9 andere semi-prof clubs begint Rapid '54 aan een betaalde voetbal competitie die is opgezet door de NBVB (de 'wilde bond', genoemd)  Deze competitie van door geldschieters uit de grond gestampte clubs loopt parallel aan die van de KNVB. Deze bond wil blijven vasthouden aan het amateurvoetbal en heeft alle spelers die destijds die kiezen voor het betaalde voetbal voor het leven geschorst.

De KNVB iet met lede ogen toe hoe de vedetten kiezen voor het geld en het grote publiek massaal voor de kwaliteit van het voetbal van de NBVB. In november 1954 gaat de KNVB dan ook overstag. Er vinden 
onderhandelingen plaats en de beide competities worden gestaakt. Rapid '54 staat op dat moment op een gedeelde 5e / 6e plaats zie hier. De NBVB gaat op in de KNVB en onder voorwaarde wordt betaald voetbal toegestaan. Een van die voorwaarden is dat er fusies volgen. Dit is noodzakelijk om de statuten van Rapid '54 en andere NBVB-clubs aan te passen en tevens een garantie voor kwijtschelding van schulden aan de armlastige clubs. Voor het lucratieve Rapid '54 betekend dit een fusie met de drie Kerkraadse clubs, Bleijerheide, Kerkrade en Juliana. Doch bij de besprekingen die de fusie moet vastleggen komen Bleijerheide en Kerkrade niet opdagen. Door al deze ingewikkelde fusieperikelen is de geschiedenis van Rapid '54 uiterst kort. Rapid '54 fuseert uiteindelijk op 14 november met het overgebleven Juliana tot de Rapid Juliana Combinatie. Kortweg Rapid JC, de voorloper van het huidige Roda JC. 
Lees: de geschiedenis van het ontstaan van Roda JC     Lees: de historie van Rapid'54
Lees: de totstandkoming van de fusieclub Roda JC         Lees: de historie van Rapid JC
New Cell
Het grootste succes
Rapid JC kampioen van Nederland!

In het eerste zogenaamde prof-seizoen 54/55 werd Rapid JC verdienstelijk 2e in de eerste klasse C, achter de latere kampioen E.V.V. Eindhoven. In het seizoen 55/56 werd Rapid JC landskampioen van Nederland.

De lange weg naar het kampioenschap
In het seizoen 55/56 werd er voor het 2e jaar betaald voetbal gespeeld in Nederland. Op het hoogste niveau waren er 2 hoofdklassen, waarvan de nummers één en twee in de kampioenscompetitie  zouden strijden om het landskampioenschap.Dit zou tevens de laatste keer zijn dat het kampioenschap zo werd beslist want in het seizoen 56/57 werd de huidige eredivisie opgericht.
De kampioen van de hoofdklasse A 
Sparta en de nummer 2 NAC plaatsten zich direct voor de kampioenscompetitie. In de Hoofdklasse B was Elinkwijk bovenaan geëindigd en Rapid JC (na een niet beste seizoensstart) en Sportclub Enschede deelden de 2e plaats. Rapid JC en Sportclub Enschede moesten in een beslissingswedstrijd uitmaken wie in de kampioenscompetitie mocht meespelen.


17 juni 1956: Hachelijke situatie in Goffertstadion
Op 17 juni 1956 speelden Sportclub Enschede en Rapid JC in het Goffertstadion in Nijmegen een beslissingswedstrijd om de resterende plaats in de Kampioenscompetitie. In deze wedstrijd stond het na 90 minuten 4-3 voor Rapid. Nadat de wedstrijd was afgefloten, meldde de grensrechter dat een speler van Rapid hands zou hebben gemaakt, en de scheidsrechter kende Enschede alsnog een penalty toe. Deze werd benut, en in de verlenging maakte Enschede de 4-5. Rapid protesteerde tegen de uitslag, en voor de commissie van de KNVB verklaarde de grensrechter dat hij niet zeker wist of het hands was of niet, en het protest van Rapid werd gehonoreerd zodat Rapid naar de kampioenscompetitie ging. Lees: De herroepen handsbal

"Het regende die middag in Nijmegen pijpenstelen en als kwajongen zag ik dat de taaie Coerver de nationale held Abe Lenstra volledig uit de wedstrijd speelde. Hij scoorde ook nog twee keer, want bij balverlies deed de eigenwijze Lenstra nooit mee" 
Jonan Derksen in Voetbal International 2004

De kampioenscompetitie: Het grijpen van de laatste kans
Na 5 speelrondes in de kampioenscompetitie stond NAC 2 punten (2-puntensysteem) voor op Rapic JC. In de laatste speelronde op 8 juli 1956 kwam NAC naar Kerkrade. NAC zou aan een gelijkspel voldoende hebben om het kampioenschap te mogen vieren, voor Rapid was er één laatste kans 'er moest gewonnen worden'. Rapid pakte ook deze horde, de mijnwerkersmouwen werden opgestroopt en Rapid overklaste NAC met maar liefst 5-1 (doelpunten: van Jansen 3, van Melis en Stroucken) Rapid dwong hiermee een beslissingswedstrijd af om het kampioenschap van Nederland.

NAC 1956

14 JULI 1956 De historische wedstrijd tegen NAC
Na het spelen van eigenlijk drie finales: De beslissingswedstrijd tegen Enschede - Het afwachten van het beroep over de handsbal tegen Enschede en de laatste poulewedstrijd tegen NAC!, mocht Rapid zich opmaken (na een zeer lang en uitputtend seizoen) voor het moment suprême, de allesbeslissende kampioenswedstrijd tegen NAC.

Heel de Oostelijke mijnstreek was uitgelopen om deze wedstrijd in stadion De Vliert (Den Bosch) bij te wonen. En Rapid stelde zijn meegereisde supporters geen moment teleur. Rapid speelde één van haar beste wedstrijden van het seizoen. Rapid was helemaal los en met soepele combinaties werd het uitgebluste NAC overspeeld. Voor maar liefst 35.000 toeschouwers won Rapid uiteindelijk met 3-0 (doelpunten van Melis en Bisschops 2x) en mocht het zich kampioen van Nederland noemen.

Rapid schreef historie
Dit historische kampioenschap is nog steeds het hoogtepunt uit het Limburgse voetbal wat nooit meer door een Limburgse club is herhaald. 


Wiel over het kampioenschap

We hadden een fantastisch mooie ploeg  met spelers dat louter bestond uit kerkraadse jongens met uitzondering van international Noud van Melis. Zes of zeven spelers werkten overdag in de mijnen. De uitzonderlijk goede onderlinge verstandhouding en de techniek was de kracht van het team. Het voetbal hadden we allemaal op straat geleerd, daarom werden wij kampioen.  

Wiel had toen al een doel voor ogen namelijk trainer worden, maar omdat Rapid in het seizoen 56/57 mee mocht doen aan het Europacup 1 toernooi hield Wiel zijn voetbalschoenen nog even aan.
Hierin zou het na een vrije voorronde de eerste ronde (met 16 teams) niet overleven door twee nederlagen tegen Rode Ster Belgrado.
"In Blijerheide heb ik het allemaal ontdekt" vertelt Wiel Coerver later in een van zijn vele interviews. "Die stralende natte ogen van die oude mijnwerker na ons kampioenschap zal ik nooit vergeten, de vriendschap en de verbondenheid in onze ploeg zal me altijd bij blijven,...de passie waarmee wij dagelijks op de straat voetbalden en het harde werken in de mijnen is de basis geweest voor het succes.
In 1959 werd Wiel Coerver voetbaltrainer.

Tijdens het schrijven van dit artikel, stopte ik even om naar de wedstrijd Roda JC - Feyenoord te kijken (15-01-2017). Het beeld zoemde even in op het shirt van Roda en mijn ogen vielen automatisch op een heel klein teken. Het was het mijnwerkerswapen, alsof Wiel, vanaf boven, mij even kort wilde uitleggen waarom hij heel zijn voetbalcarrière trouw is gebleven aan zijn Kerkrade. Ik begreep het meteen!

 

http://www.johnnellen.nl/ - http://www.rodajcfans.nl/index.php?module=home& - http://www.sportgeschiedenis.nl/index.aspx - http://cantarode.nl