Afbeelding invoegen

Bron: nrc.nl Gepubliceerd: 11 juli 2017 Door: Huib De Zeeuw
Ook mannenbolwerk VI omarmt vrouwenvoetbal

Niet eerder bracht Voetbal International een cover uit met voetbalvrouwen.
Het leidde ook binnen de redactie tot wisselende reacties.

Na de aankondiging op Twitter werd het voetbalblad gelijk neergesabeld.

Lees hier

sportknowhowxl.nl
De missie van Sport Knowhow XL

Op deze pagina's over vrouwenvoetbal verwijzen wij u vaak en graag door naar de zeer deskundige artikelen, columns en nieuwsberichten van sportknowhowxl.nl
Maar wat is sportknowhowxl en wat is hun missie:

Sport Knowhow XL is na de lancering in september 2007 in korte tijd uitgegroeid tot het grootsteinformatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland. Het is de missie van Sport Knowhow XL om deze positie gestaag uit te bouwen. De site krijgt per week 12.000 tot 15.000 keer bezoek; wekelijks produceert Sport Knowhow XL twee nieuwsbrieven - met o.m. nieuwsberichten, interviews en columns - die worden verzonden aan zo'n 6.900 professionals werkzaam in de sport. Daarmee voorziet Sport Knowhow XL in een belangrijke behoefte aan actuele en kwaliteitsrijke informatie. lees hier meer
Lees artikelen:
Bron: sportknowhowxl.nl Gepubliceerd: 04-07-2017 Door Leo Aquina
5 vragen aan Foppe de Haan,assistent-coach van de Oranje-Leeuwinnen

Foppe de Haan (74) heeft een rijke carrière als hoofdtrainer in het betaalde voetbal achter de rug. SC Heerenveen ontwikkelde zich met De Haan aan het roer tussen 1992 en 2004 van Eerste Divisionist tot stabiele subtopper in de Eredivisie. In 2000 eindigden de Friezen zelfs op de tweede plaats en plaatsten zich voor de Champions League. Onder bondscoach De Haan werd Jong Oranje in 2006 en 2007 Europees Kampioen. Nadien werkte de Fries bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en was hij bondscoach van Tuvalu. Op dit moment bereidt hij zich met de Oranje Leeuwinnen voor op het EK in eigen land. "Mijn laatste kunstje”, zegt De Haan daar zelf over. Sport Knowhow XL sprak de onvermoeibare trainer op de KNVB sportcampus in Zeist over het komende EK, het vrouwenvoetbal en mannenvoetbal én de KNVB.


Lees hier het hele artikel


Bron: belgianfootball.be 28-06-2017
U19 Flames maken holebiseksualiteit in voetbal bespreekbaar!

In het kader van het Heroes of Football project ontwikkelden we een video met onze U19 Belgian Red Flames en hun coach Kris Van der Haegen. Zowel Kassandra als Lowiese vertellen over hun coming-out en hoe hun vrienden, medespeelsters en familie reageerden.

 

 

Samen met de U19 Belgian Red Flames en hun coach Kris Van der Haegen willen ze de boodschap ondersteunen dat in het voetbal en daarbuiten iedereen welkom is en dat je seksuele oriëntatie nooit aanleiding mag geven tot pestgedrag of uitsluiting. Lees het hele artikel


Bron: nos.nl 9 maart 2017
"Bak ervaring van Foppe helpt ons verder richting WK"

/>
Bij het Nederlands elftal heeft nog vier maanden om zich voor te bereiden op het EK in eigen land. De Algarve Cup, waar Oranje als vijfde eindigde, was de eerste test van de nieuwe bondscoach Sarina Wiegman en haar assistent Foppe de Haan. Vivianne Miedema is enthousiast over het duo.

"Het is ontzettend gaaf om met Foppe te werken", zegt Miedema in Langs de Lijn En Omstreken. "Je merkt dat hij een bak aan ervaring heeft. Hij helpt ons en stimuleert ons. Dat gaat ons richting het EK echt verder brengen."

Vivianne Miedema vertelt in Langs de Lijn en Omstreken over de Algarve Cup en de weg naar het EK.
 
Luister en lees hier

Bron: trendystyle.net
Hoge Hakken slecht voor je voeten en lichaam

Zijn hoge hakken echt slecht voor je voeten? Zou het beter zijn om onze hoge hakken voor speciale gelegenheden in de kast te laten staan? Die hoge hakken die ons zo sexy doen voelen, die ons vijf,zes zeven kostbare centimeters meer schenken en ons een heleboel zelfverzekerdheid doen verlenen?
Het merendeel van de vrouwen moet er niet aan denken om hun geliefde hakken - stiletto's, sleehakken of plateaus - vaarwel te zeggen. Laat staan de mannen... Zij genieten elke dag weer van die vrouwen die het leven kittig hooggehakt tegemoet treden. Maar als we geconfronteerd worden met een pijnlijke voetbal, kramp in de kuiten, hevige pijnscheuten in middenvoetsbeentjes en misschien ook wel in de rug dan steekt deze vraag de kop op: Zijn hoge hakken slecht voor je voeten en je lijf? En zo ja, hoe slecht dan wel?

Lees het hele artikel

Bron: dokterdokter.nl Gepubliceerd 13-02-2017
Waarom meisjes steeds jonger ongesteld worden

Een meisje van negen met beginnende borsten is tegenwoordig heel normaal. Ook ongesteld worden op elfjarige leeftijd of zelfs eerder is niets bijzonders meer. Het lijkt alsof de pubertijd steeds eerder begint. Oorzaak? Onbekend, al gaan er steeds meer geruchten over mogelijke verbanden.

De meeste meisjes worden op elf- of twaalfjarige leeftijd ongesteld.In 1860 was dat op achttienjarige leeftijd, in 1955 was het gemiddelde dertien jaar en zeven maanden. Veel vakkundigen beweren dat er geen specifieke reden is voor het teruglopen van de leeftijd waarop de menstruatie start. Ook is niet bekend of deze ontwikkeling zich verder voort zal zetten, wat zou betekenen dat meisjes steeds jonger gaan menstrueren. Toch bestaan er wel vermoedens waarom de leeftijd zo terug is gelopen.


Lees hier het hele artikel

Bron: sportknowhowxl.nl Gepubliceerd: 11-10-2016 Door Eveline Pels
Wat beweegt meisjes om (niet) te sporten?

In juli 2016 voltooide Eveline Pels de master Sportbeleid en Sportmanagement van de universiteit Utrecht met een onderzoek naar de Amsterdamse Aanpak Gezond en Gewicht, een programma van de gemeente Amsterdam. Hiervoor sprak ze met zestig meisjes tussen de 10 en 12 jaar over sport en bewegen en onderzocht ze welke invloed,normen en denkbeelden op het gebied van gender en het lichaam hebben op het sportgedrag van meisjes.
Lees artikel


Bron: sportknowhowxl.nl Gepubliceerd: 26-04-2016 Door Martine Prange
Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke voetbaltrainers?

Onlangs kwam het bericht naar buiten dat Femke van Odijk(24) trainer wordt van derdeklasser 't Vliegdorp.Het eerste mannenteam van deze club uit de buurt van Amersfoort besloot deze jonge trainster aan te stellen, nadat ze na de oefentrainingen en sollicitatiegesprekken als beste kandidaat uit de bus kwam.Het aanstellen van Femke leidde tot een kleine mediahype, omdat het hier een vrouw betreft die de leiding krijgt over een groep mannen in een mannenbolwerk bij uitstek: voetbal. Filosoof Martine Prange schreef onlangs op sportnowhow.nl een mooi artikel over het waarom er zo weinig vrouwelijke voetbaltrainers in Nederland zijn.

Lees hier het volledige artikel

Bronnen aangegeven in artikel
Lingerie Voetbal: "Het moet niet gekker worden"

Afbeelding invoegen

In het Brits Koninkrijk en ver daarbuiten is veel ophef ontstaan over de oprichting van de eerste Lingerie Football Leaque. In de Verenigde Staten is lingerie voetbal (Amerikaans voetbal) de snelst groeiende sport en het lijkt nu ook over te waaien naar Engeland.
Lees artikel

Bronnen aangegeven in artikel
Is voetbal gevaarlijker voor meisjes dan voor jongens?

Sommige gezondheidsdeskundigen zeggen van wel en dat komt omdat meisjes veel meer hun quadriceps gebruiken in plaats van hun hamstring. Daarnaast hebben meiden zwakkere nekspieren, waardoor ze met een klap op hun hoofd sneller een hersenschudding krijgen.

Lees hier de artikelen

Bron: filosofie.nl door Jeroen Hopster
Voetbalfilosoof Martine Prange

Vrouwenvoetbal is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Ex profvoetballer en filosoof Martine Prange vindt dat er meer aandacht voor moet komen. 'Sport kan de maatschappelijke ontwikkelingen van meisjes bevorderen


Bron: anderetijden.nl Uitzending: 26-05-2015
Video: Vrouwen aan de bal (begin van het Nederlandse Vrouwenvoetbal)

Het vrouwenvoetbal kwam in Nederland aarzelend op gang. De bakermat ligt, verrassend genoeg, in het Zeeuwse Kapelle waar in 1968 de Eerste Zeeuwse Dames Voetbal Vereniging het licht zag. Vanuit het hele land reisden vrouwen en meisjes af naar Zeeland om te kunnen voetballen. De KNVB zag weinig in de nieuwe ontwikkeling en hield aanvankelijk de boot af. Er ontstond een ‘wilde’ bond van vrouwen met een eigen Oranje-team.


Bron youtube
Martina Vos trainster van het Zwitsers Damesteam

Martina Vos-Tecklenburg is één van de beste speelsters die Duitsland ooit heeft voortgebracht. Ze speelde maar liefst 125 wedstrijden voor het Nationale team, werd zes keer kampioen van Duitsland en werd twee keer verkozen tot beste voetbalster in haar land.De nu 48jarige Vos is momenteel trainster van Zwitserland.In onderstaande videopraat ze over haar filosofie en de toekomst van het Zwitsers vrouwenvoetbal. Bron: optimaalsporten.nl Gepubliceerd 25-11 2014
Waar moet je op letten bij het kopen van een goede en comfortabele sport-bh?

Het is niet altijd mooi, zo'n sport-bh. En wanneer je dan toch besluit om er eentje te kopen, blijkt het soms ook nog eens een prijzige aanschaf te zijn. Is zo'n sportbeha eigenlijk wel echt nodig en waar is het eigenlijk goed voor?

Natuurlijke ondersteuning van de borst

Aanvankelijk lijkt het misschien zonde van je geld maar buiten het feit dat je er met sporten voor wilt zorgen dat je een strakker lichaam krijgt, wil je natuurlijk ook je borsten goed in vorm houden. Borsten die tijdens het sporten heftig meebewegen is niet alleen vervelend, het verstoort ook nog eens je bewegingsgevoel. Hoewel 70% van de sportende vrouwen daar last van heeft, is het nog altijd niet geheel duidelijk waarom het zo pijnlijk is.

Lees hier het hele artikel

Bron: sportknowhowxl.nl Gepubliceerd: 10-03-2015 Door: Agnes Elling, Anita Vlasveld & Martine Prange
Gender terug op de sportagenda!?

‘Er is een cultuurverandering nodig en dat kan met quota. Een shockwave, het helemaal op een ander manier doen, lijkt me de beste oplossing… Mannen moeten ruimte maken, mannen moeten zeggen dat ze het probleem zien en dat ze inderdaad de competenties van vrouwen interessant en belangrijk vinden’ - Sylvia Barlag, bestuurder IAAF over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in leiderschapsposities in de sport.

Internationale vrouwendag - 8 maart - is aanleiding om te reflecteren op het thema 'gender en sport'. Via ontwikkelingswerk houdt Nederland zich onder meer bezig met het stimuleren van sportdeelname voor meisjes in niet-westerse landen. Maar hoe is het eigenlijk in Nederland gesteld met gelijkheid tussen meisjes/vrouwen en jongens/mannen in het beoefenen van de sport en in leiderschapsposities in de sport zoals coach en bestuurder? Lees hier verder
Lees ook: Ongelijke positie van vrouw en sport eindelijk op de agenda


Bron: sportknowhowxl.nl Gepubliceerd: 25-05-2010 door: Babette Dessing
5 vragen aan Vera Pauw voormalig bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal

Vera Pauw wordt – tegen wil en dank – als pionier beschouwd voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De 47-jarige geboren Amsterdamse was sinds 2004 bondscoach van Oranje en leidde het vrouwenelftal in 2009 in Finland voor het eerst in de geschiedenis naar de finale van een EK. Op 25 maart jl. maakte ze bekend dat ze haar functie ging neerleggen wegens een verschil van mening met de KNVB over de gewenste ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal. Pauw speelde zelf van 1983 tot 1998 als verdediger in Oranje en kwam tot 89 interlands. Tussen 1986 en 1988 had ze diverse functies binnen de voetbalbond, waarna ze na haar actieve voetbalcarrière samen met haar man naar Schotland vertrok om voor zes jaar als bondscoach en technisch directeur van het Schotste vrouwenelftal te fungeren. In 2005 was ze de eerste vrouw die het diploma Coach Betaald Voetbal behaalde. Tegenwoordig zet Pauw zich volledig in om een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de positie van vrouwen door middel van sport.
Lees hier het hele artikel

Bron: bol.com Door Drs. A.C. Kroon
De mythe van breekbaarheid
Vrouwen op weg naar fysieke gelijkheid

Het is een feit dat het spierweefsel van mannen meer kracht kan ontwikkelen dan dat van vrouwen - maar is daarmee bewezen dat mannen de luxe-uitvoering zijn van het merk dat 'mens' heet? Hebben vrouwen zich niet veel te lang in de luren laten leggen en hun lichaamskracht verwaarloosd? In De mythe van breekbaarheid gaat Colette Dowling de strijd aan met de gedachte dat mannen het sterke geslacht zijn. Want lichamelijke ontwikkeling en zelfvertrouwen, laat De mythe van breekbaarheid overtuigend zien, gaan hand in hand. Het einde van de vrouwelijke breekbaarheid is dan ook nabij.


In dit boek toont Dowling aan dat de lichamelijke zwakte van vrouwen niet gestoeld is op de werkelijkheid, maar op een mythe met een maatschappelijke achtergrond. Het concept van zwakte dat zijn wortels had in de negentiende-eeuwse geneeskunde, heeft gevolgen gehad voor het lichamelijk welzijn en het maatschappelijk en beroepsmatig prestige van vrouwen. Gebruik makend van onderzoek naar motorische ontwikkeling, de beoordeling van prestaties en sportfysiologie maakt ze duidelijk dat vrouwen door zich fysiek niet te ontwikkelen, aan de mythe van het zwakkere geslacht hebben voldaan. Ze legt de machten bloot die vrouwen bij hun lichaam, hun spierkracht en hun levenslust weghouden. Er vindt een cultuuromslag plaats: vrouwen krijgen sinds kort erkenning voor hun fysieke bekwaamheid. Ze schenkt aandacht aan de geschiedenis van deelname van vrouwen aan de Olympische Spelen. Dowling is auteur van onder andere 'Het Assepoester-complex' (1981). Hoewel er wel veel Amerikaanse politiek, feiten en omstandigheden worden beschreven, is het boek helder en informatief voor geïnteresseerden in de sportwereld en genderstudies.
 
 Jeanne Doomen (Nederlands journalist) heeft destijds een goed artikel geschreven over dit boek