O

Het spierstelsel
Simpel gezegd is een spier een weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen waardoor mensen zich kunnen voortbewegen. Het menselijk lichaam bestaat uit honderden spieren die weer onderverdeeld zijn in kleine en grote spieren. Om te kunnen bewegen zijn alle spieren en het skeletsysteem in hun doen en laten afhankelijk van het zenuwstelsel.

De spierstructuur
Een spier bestaat uit spierbundels. Deze spierbundels zijn opgebouwd uit spierweefsels. Spiervezels worden omgeven door kleine bloedvaten en zenuwen. De bloedvaten voorzien de spiervezels van brandstoffen en zuurstof en verwijderen de door de spieren geproduceerde afvalstoffen. De zenuwen zorgen er voor dat signalen uit de hersenen de spieren bereiken en omgekeerd


Spierweefsels
Er bestaan drie verschillende soorten spierweefsel
Het dwarsgestreept spierweefsel, het glad spierweefsel en het hartspierweefselDe dwarsgestreepte spieren
Het grootste deel van onze spieren bestaan uit dwarsgestreepte spieren deze spieren zitten door middel van pezen vast aan de botten.
De dwarsgestreepte spier bestaat weer uit verschillende spierbundels en deze spierbundels bestaan weer uit een groep spiervezels.
Maar een spier bestaat niet uit allemaal dezelfde spiervezels. Er bestaan twee hoofdgroepen, die allebei specifieke kenmerken hebben en dat zijn de langzame en snelle spiervezels.

0
Langzame spiervezels
Langzame spiervezels bevinden zich met name in de spieren die lang achter elkaar dezelfde arbeid moeten leveren zoals spieren die het lichaam in evenwicht moeten houden. Ook de beenspieren van duursporters bevatten veel langzame spiervezels.
Dit type spiervezel is meestal langdurig actief maar kan geen extreem grote krachten ontwikkelen.
Duurarbeid wordt dus geleverd door de langzame spiervezels en in dit vezeltype is het zuurstofsysteem nadrukkelijk aanwezig.
Door de aanwezigheid van vele bloedvaten en myoglobine (zuurstof bindend eiwit)  hebben de langzame spiervezels een rode kleur en worden daarom ook wel rode spiervezels genoemd

Snelle spiervezels
Snelle spiervezels maken het mogelijk kortdurende intensieve arbeid te leveren. Daarom beschikken met name sprinters over spieren met veel snelle spiervezels. Het fosfaatsysteem staat aan de basis van explosieve arbeid. Dit systeem bevind zich daarom ook in de snelle spiervezels. Omdat de energie in de snelle spiervezels hoofdzakelijk anaeroob wordt geproduceerd, beschikken deze vezels over weing myoglobine (zuurstof bindend eiwit) en bloedvaten. De kleur van de snelle spiervezels is daarom wit en dat is meteen de reden waarom deze spiervezels ook wel witte spiervezels worden genoemd.

Een spier is opgebouwd uit langzame en snelle spiervezels.
Voorbeeld van de beenspieren bij een Marathonloper, een sprinter en een voetballer