Afbeelding invoegen
 


23-12-17 Bron:start2move.nl
Gertjan Verbeek: "Er is veel te weinig voor het mentale aspect in de sport"

De sport, dus ook het voetbal, kan tegenwoordig al lang niet meer zonder mentale begeleiding, ervaart Gertjan Verbeek dagelijks. ‘Omdat er steeds meer wordt gevraagd van spelers. Er is ook steeds meer aandacht voor sporters. Ze staan ook onder steeds meer druk, mede omdat er steeds meer belangen mee gemoeid zijn. Daar komt dan nog eens bij kijken dat de maatschappij ook totaal verandert

Er is niet altijd geborgenheid van thuis. Je hebt veel jongens uit gescheiden ouders. Dat heeft op die jongens vaak een hele grote invloed. Dat wordt vaak onderschat. Er wordt steeds meer verwacht van jonge mensen.
En jonge mensen zijn er steeds minder klaar voor. Natuurlijk moet je daar steeds meer aandacht aan schenken
 
Lees hier het hele artikel
 
Bron: guusvanholland.com 16-02-2016
Een taboe op psychische problemen bij voetballers
 

Meer dan een kwart van de actieve profvoetballers kampt met symptomen gerelateerd aan depressies en angsten. Zo stelde de internationale vakbond voor beroepsvoetballers  FIFPro na een internationaal onderzoek onder 850 profs en oud-profs. 

 

Uit de studie bleek dat actieve spelers die drie of meer zware blessures hadden gehad,in hun loopbaan twee tot vier keer meer kans op psychische problemen hadden danspelers zonder zware blessures. De symptomen varieerden van sombere buien en en angsten tot slaap- en alcoholproblemen.

  

Het schokkende resultaat is aanleiding voor dr. Vincent Gouttebarge, die is verbonden aan de FIFPro en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, verder te gaan met het onderzoek. Hij wil meer aandacht voor mentale problemen, en vooral voor de oorzaken daarvan. Hij en zijn collega prof. dr. Gino Kerkhoffs, ook verbonden aan het AMC, volgden gedurende een jaar voetballers uit elf landen. Opvallend was daarbij dat er nog een groot taboe heerst op mentale problemen en psychische bijstand.
 
Lees het hele artikel
 
Bron: counselingpraktijk.nl
Beter omgaan met spanning? Knijp in een balletje!
 
Sporters moeten moeilijke prestaties leveren onder grote stress. Duitse onderzoekers zeggen een simpele methode te hebben gevonden om beter met die spanning om te gaan: met delinkerhand knijpen in een bal. Topsporters hebben hun vaardigheden zo goed geoefend dat ze daarover niet meer hoeven na te denken. Als sporters voor een publiek spelen, gaat het volgens psychologen soms mis omdat zij bewegingen teveel proberen te controleren. Juist door die controle wordt de prestatie minder. Het bewust controleren van gedrag gaat vooral samen met activiteit in de linkerhersenhelft, zo is uit onderzoek met beginnende sporters gebleken. Activiteit van ervaren sporters en geautomatiseerd gedrag in het algemeen, gaat samen met meer activiteit in de rechterhersenhelft. De onderzoekers bedachten een eenvoudige interventie. Zij vroegen sporters voor hun optreden ofwel met hun linkerhand ofwel met hun rechterhand in een bal te knijpen.
De sporters die met hun linkerhand in een bal hadden geknepen en daardoor hun rechtenhersenhelft hadden gestimuleerd presteerden beter onder stress dan de anderen. Dat bleek onder een serie experimenten. In een daarvan nam een voetbalteam penalty's voor een publiek van honderden studenten die daarna na een wedstrijd van een Europacup zouden kijken. Een vergelijkbaar effect werd gevonden bij teakwondoka's en badmintonspeler

Bron: dekennisvannu.nl Uitgezonden:14-07-2016
Podcast - Topsport zit tussen de oren
 
Zonder discipline, wilskracht en zelfregulatie kom je nooit als eerste aan op de top van de Mont Ventoux. Voor topsport moet je namelijk niet alleen een afgetraind lijf hebben, je hebt er ook een gezonde geest voor nodig.
 
Gelukkig zijn er sportpsychologen om de toppers bij te staan in hun jacht op eeuwige roem. Karin van den Boogaert praat erover met Vana Hutter, bewegingswetenschapper en sportpsycholoog aan de VU.

Bron: afkevandewouw.nl
Koppie d'r bij!

Lees hier meer artikelen van Afke van de Wouw