Periodisering wat je zeker moet weten!

Tips van Jelmer Simons
Jelmer Siemons is eigenaar van opleidingscentrum Start2Move, dat in 2007 van start ging.
Nu 10 jaar later is Start2Move met meer dan 20 locaties het grootste Fit!vak erkende opleidingscentrum van Nederland en specialist op het gebied van sport, fitness en health. Jelmer was docent op het CIOS in Arnhem en in het verleden onder meer docent bij Landstede sport en bewegen in Zwolle. Daarnaast was Jelmer onder meer verantwoordelijk voor het fysieke aspect bij de eerste selectie van SC Heereveen. Met zijn opgedane kennis probeert hij clubs en trainers een handje te helpen: Wij willen u de deskundige artikelen van Jelmer dan ook zeker niet onthouden.


PERIODISERING VOETBAL: MODEL OF MAATWERK

Veel trainers werken met aangeleerde periodiseringsmodellen. Daardoor staan ze te weinig stil bij de vraag waarom ze eigenlijk bepaalde keuzes maken. Het gevolg is dat de theorie in plaats van de praktijk leidend wordt. Volgens Jelmer Siemons van opleidingsinstituut Start2Move is een periodiseringsmodel geen blauwdruk, maar een uitgangspunt. Er zijn verschillende manieren om zelf de juiste accenten aan te brengen, schrijft hij.

In de voetbalwereld worden periodiseringsmodellen vaak klakkeloos overgenomen. Neem de methode van Raymond Verheijen, die bij de KNVB wordt aangehouden. Dat is een goede methode, maar net als bij alle andere periodiseringsmethodes kun je Verheijens modellen niet één op één overnemen voor elke situatie en elk team. Helaas mist de voetbalwereld vaak de achtergrondkennis over het hoe en wat van periodisering. Als gevolg daarvan kiest men er toch vaak voor om een bepaald model te kopiëren. Een vicieuze cirkel, want deze gewoonte zorgt er weer voor dat trainers nooit achtergrondkennis opbouwen over periodisering.

Lees hier het volledige artikel

"Gebruik het periodiseringsmodel slechts als richtlijn"
Gezond verstand is het halve werk.

Jelmer raad trainers altijd aan om zich niet volledig te baseren op een conditioneel model op papier, maar zelf te kijken naar wat het team nodig heeft en hoe dat is te trainen. De conditionele uitdagingen verschillen per team. Elke leeftijdsgroep en speelstijl vraagt om andere conditionele accenten.  Wat voor prikkel hebben de spelers nodig om te spelen op de manier die van hen gevraagd wordt? 
Het is al een enorme winst om over deze vraag überhaupt na te denken.

Lees ook het artikel: Wat is voetbalconditie van Jelmer Simons

Volg een cursus bij Start2Move

De Sport Academy van Start2Move biedt diverse erkende sportspecifieke cursussen op het gebied van onder andere voetbal en hardlopen.
Zo zijn onder meer de volgende cursussen te volgen:
  • Periodisering voetbal
  • Testen en meten van voetballers
  • Conditietrainer voetbal
  • Hersteltrainer voetbal
  • Video Analist voetbal
  • Basis looptrainer 1 en 2
  • Conditietrainer Topsport

/>
De Sport Academy van Start2Move biedt diverse erkende sportspecifieke cursussen aan.
 
 Tactische periodisering