Een jongen is geen meisje
0
Een jongen is geen meisje. Meisjes zijn lief, rustig en sociaal. Jongens zijn druk, maken rotzooi en denken niet na. Klopt dat? Ja en nee. In de ogen van moeders en juffen zijn jongens vaak lastig. Maar jongens zijn niet lastig. Je kunt hooguit last hebben van hun gedrag. Wat is typisch jongens- en typisch meisjesgedrag?
New Cell
Verschillen in ontwikkeling tussen jongens en meisjes
New Cell
Jongens ontwikkelen zich anders dan meisjes. Die verschillen zitten bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de hersenen en de hormoonhuishouding. Als je dat weet, kun je het gedrag van je zoon of dochter misschien beter begrijpen.
New Cell
Op de website van anababa.nl vindt u twee artikelen over de verschillen tussen jongens en meisjes en over de verschillende manier waarop jongens en meisjes zich ontwikkelen.Lees de artikelen door op onderstaande banners te klikken.Jongens en meisjes zijn verschillend....ook in de vereniging
0
En gedragen zich dus ook verschillend. Zo ook op het voetbalveld. Wees als vereniging bewust van hoe de leden en het bestuur tegen meisjes in de voetbalwereld aankijken. Eens een goede blik in de spiegel werpen dus!
Wij willen meisjes op dezelfde manier onderwijzen in de voetbalsport als ze dat gewend zijn bij de jongens. 
Omdat meisjes verschillen van jongens, slaat dit vaak niet aan. Er moet juist rekening gehouden worden met het feit dat meisjes op een andere manier voetballen dan jongens.

Meisjes zijn voetbaltechnisch vaak wat minder onderlegd dan jongens. Dit heeft met fysieke en emotionele verschillen te maken, maar kan ook worden toegeschreven aan de energie die de vereniging in de meisjesafdeling steekt. Vaak hechten verenigingen meer waarde aan voetbal op hoger niveau, waardoor het risico bestaat dat de meisjesteams
een ondergeschoven positie krijgen. Meisjes voetballen daarnaast ook op een andere manier dan jongens. Jongens zijn vaker agressief en zetten zich op het veld alleen in voor eigen glorie en voor het winnen. 
Meisjes vinden het plezier in de sport belangrijk. Ook de gezelligheid binnen het team en het gevoel tot een echt team te behoren speelt voor hen een grotere rol dan voor jongens. Zij maken minder vaak onderscheid tussen goede en slechte teamleden en zijn meestal echte ‘voetbalvriendinnen’. Deze groepsbinding komt de teamspirit en het
samenspel zeker ten goede.

Dat meisjes verschillen van jongens heeft consequenties voor de begeleiding van de meisjes op het voetbalveld. In ieder geval moet worden voorkomen dat het meisjesvoetbal een ondergeschoven positie krijgt binnen de vereniging.
Ook de meisjes moeten door goede trainers begeleid worden. Zij hebben in veel gevallen zelfs méér aandacht nodig dan de jongens. Meisjes hechten namelijk veel waarde aan de persoonlijke relatie met de train(st)er/leid(st)er. 
Vaak bouwen ze een hechte band op en bespreken ze ook persoonlijke zaken met elkaar. De train(st)er/leid(st)er moeten daar op een pedagogisch verantwoorde manier mee om kunnen gaan.

Verschil in lichamelijke kenmerken (bij sport) tussen man (jongen) en vrouw (meisjes)
New Cell
De verschillen in lichaamsbouw tussen man en vrouw dienen vanzelfsprekend een doel waar een ieder vrede mee kan hebben. Maar voor de dames is het soms een beetje jammer dat de heren in principe fysiek sterker zijn want daardoor kunnen ze gemiddeld genomen nooit van de heren winnen.

Lichaamsbouw
Bredere bekken, knikvoeten en X-benen, zijn kenmerken van het
vrouwenlichaam, die de kans op blessures(bij hardlopen) kunnen vergroten. Een vrouw zal bij hardlopen eerder over de binnenkant van de voeten afwikkelen, waardoor klachten aan de scheenbenen kunnen optreden. En bij enigszins naar binnen staan de knieën, kunnen knieklachten ontstaan. 

Om blessures te voorkomen is het belangrijk een gezond gewicht te hebben, een beheerste trainingsopbouw en goede sport (loop) schoenen. Borsten: de banden van de borsten kunnen uitrekken met pijnklachten door de steeds repeterende loopbeweging. Een goede sportbeha is derhalve belangrijk.

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van mannen is beter dan van vrouwen. Daar liggen twee oorzaken aan ten grondslag: Een vrouw heeft een hoger lichaamsvetpercentage en dat maakt dat ze relatief meer ballast moet verplaatsen. Daarnaast is bij mannen de zuurstofopname per gewichtseenheid hoger. En dat zit in het feit dat het hart van een man per slag meer bloed rond pompt, bloed dat bovendien een hoger hemoglobinegehalte bevat. Vrouwen hebben gemiddeld een 10% lager hemoglobinegehalte dan mannen. Hemoglobine is de stof die in de rode bloedlichamen zit en de transporteur van zuurstof is. De hemoglobine zorgt dus dat de zuurstof naar de spieren gaat. Bij een hoger hemoglobinegehalte kunnen de spieren daardoor over meer zuurstof beschikken waardoor ze bij belasting beter presteren.

Vetpercentage
Vet is de belangrijkste brandstof in ons lichaam. Het vetpercentage bij mannen bedraagt tussen de 10 en 15%. Bij vrouwen is dat hoger, namelijk tussen 20 en 25%. Als je duurtraining doet wordt dat percentage lager, hoe meer je traint hoe lager het percentage. Je raakt op die manier "afgetraind”. Als het percentage te laag wordt heeft dat bij vrouwen consequenties voor de regelmaat van de menstruatie, die zelfs volledig kan uitblijven. Dit is een veiligheidsmechanisme van de natuur zodat te magere vrouwen niet bevrucht kunnen raken, vanwege de onvoldoende bouwstenen voor het ongeboren kind. Ook kan door een veel te laag vetpercentage botontkalking ontstaan.

Spieren en kracht
Vooral bij explosieve en kracht eisende sporten komen de verschillen tussen mannen en vrouwen duidelijk naar voren. Mannen hebben nu eenmaal veel meer spiermassa en presteren in deze sporten aanzienlijk beter. Bij duursporten, waarbij de spieren een minder grote rol spelen, zijn de prestatieverschillen tussen mannen en vrouwen aanzienlijk kleiner: Het Nederlands record 10 km hardlopen voor mannen op de weg bedraagt 28.09 min (Luc Krotwaar). Bij de dames is dat 30.59 min (Lornah Kiplagat). Dat betekent dat Krotwaar slechts ruim 9% sneller is dan Kiplagat, waarbij moet worden aangetekend dat zij over Afrikaanse kwaliteiten beschikt.

Menstruatie
Tijdens de ongesteldheid, blijven bij vrouwen de spierkracht, reactiesnelheid en zuurstofopname gelijk. Maar door moeheid, prikkelbaarheid en pijn, kunnen de prestaties wel degelijk afnemen. Door transpiratie tijdens het sporten verliest een mens veel ijzer. Maar door bloedverlies tijdens de menstruatie natuurlijk ook. Daardoor kan het hemoglobine gehalte in het bloed te laag worden, waardoor de prestaties afnemen, maar ook het herstel na de sportieve inspanning meer tijd in beslag kan nemen.

Video's
Lauk Woltring over het verschil tussen jongens en
meisjes. Bron: http://www.onderwijsmaakjesamen.nl
Verschil hoe jongens en meisjes ruzie maken
Bron: https://www.leraar24.nl/Artikelen
Waarom gedragen jongens zich anders dan meisjes http://www.babysensory.nl
Lees artikel
Breinonderzoek Jongens leren anders dan meisjes http://www.maakwerkvanonderwijs.nl
Lees artikel
Verschil jongens en meisjes in ontwikkeling empathie http://www.ggznieuws.nl
Lees artikel
Jongens en meisjes (tijdschrift mensenkinderen) http://www.jenaplan.nl
Lees artikel
 
0