Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen
Trainer coach Homepage

Vrijdag 14 september 2018      

     
Poortvliet heeft nooit de kans gehad om teams te trainen in de eredivisie. Hij heeft het altijd met bescheiden clubs moeten doen maar heeft nooit gezeurd, "geef mij maar spelers en ik zorg dat ze beter worden" was zijn motto. Jan is en blijft een liefhebber en is niet alleen de speler met de meeste kilometers maar ook de trainer met de meeste velduren op zijn naam. Poortvliet was mijn cultheld als voetballer en als trainer lees het artikel waarom...      

     
Lees het hele artikel      

     
     
Dinsdag 28 augustus 2018 Bron: tussendelinies.nl

 
Hoeveel verdiend een jeugdtrainer bij een BVO?

 
Wat is de waarde van een diploma?

  

In Nederland dromen velen ervan trainer te worden bij een betaald voetbalorganisatie. De plekken als hoofdtrainer zijn dun gezaaid, en ook voor jeugdtrainers bij een BVO is er maar weinig plek. Maar wat nou als je het tóch schopt tot jeugdtrainer bij een betaald voetbal organisatie. Wat verdien je als jeugdtrainer bij een BVO gemiddeld genomen?

 

   

Deze vraag kreeg sportadviesbureau NMC BRIGHT ook regelmatig. Reden genoeg voor hen om dit eens uitgebreid te onderzoeken. Het onderzoek bestond uit drie centrale vragen:

1. Wat verdient een jeugdtrainer bij een betaald voetbalclub (BVO)?
2. Waar kan een jeugdtrainer fulltime zijn vak uitoefenen?
3. Wat is de waarde van een diploma?

Lees hier het hele artikel

 
   
 
Dinsdag 07 augustus 2018

Eerste indruk van zowel Van Bommel als PSV is teleurstellend

Kritische blik van daardan.nl

In zijn eerste persconferentie had de nieuwe PSV-trainer Mark van Bommel alle gelegenheid om eens haarfijn uit te doeken te doen hoe hij over voetbal denkt. In plaats van met een goed uitgedacht, interessant en begeesterend verhaal te komen, plakte Van Bommel wat oneliners, doordrenkt met nietszeggend jargon aan elkaar. Van een jonge, ambitieuze, beginnende trainer die min of meer uit het niets zomaar zijn droombaan in de schoot krijgt geworpen, had ik meer ijver en enthousiasme verwacht. Meer dankbaarheid en nederigheid ook. Van Bommel zat daar echter de zelfverzekerde en doorgewinterde trainer te acteren waar PSV de handen mee dicht mocht knijpen. Klaarblijkelijk vergetende dat ie als trainer zo groen is als gras en zijn nieuwe positie te danken heeft aan zijn rijke verleden als voetballer.
Ik heb me regelmatig achter de oren gekrabd of ik daadwerkelijk naar een professionele training van een Nederlandse topclub zit te kijken. Ik heb namelijk jeugdtrainers bezig gezien bij zowel amateur als topclubs die veel en veel beter training geven.
Lees hier het hele artikel met Video's 

   
 
Woensdag 01 augustus 2018  
Voorbereiding: Hoe maak je een spelconcept wat past bij team?
 
Hoe kun je een spelconcept maken wat past je team. Naar welke aspecten moet je kijken en hoe? .Sommige basisbeginselen zijn vereist, zoals het kunnen analyseren van je spelers, en de trends in de klasse waarin je speelt. Tegen welke soorten teams je vaak zult spelen (vanuit een strategisch, niet noodzakelijk tactisch oogpunt) en hoe je al deze aspecten kunt verbinden met een systeem. Een ander ding is de vaardigheid om dit niet alleen te coachen vanuit een methodologisch oogpunt (inclusief man management, didactiek, etc.), maar ook in termen van het begrijpen van je spelers. Toch duikt de vraag die aan het begin genoemd wordt altijd op: hoe maak ik een speelsysteem voor mijn team? In dit artikel probeert spielverlagerung.com u te beantwoorden.           
 
Maandag 02 juli 2018 bron: catenaccio.nl
Zo bouw je een band op met een speler (en dit zijn de valkuilen)
 
Dat trainers als Jürgen Klopp en Pep Guardiola meestertactici zijn is algemeen bekend. Toch is alleen een goede tactiek meestal niet genoeg om constant op topniveau te presteren. Ook sociale vaardigheden zijn bijzonder belangrijk. De meeste voetballers die met Klopp en Guardiola gewerkt hebben lopen niets voor niets met ze weg. De alom geprezen Julian Nagelsmann, talentvol trainer van Hoffenheim, stelde dat het trainersvak voor dertig procent uit tactiek bestaat, en voor liefst zeventig procent uit sociale competentie. De goede relatie die ze hebben met hun spelers speelt dus een belangrijke rol in het winnen van prijzen. Hoe slagen ze er in een goede relatie met hun pupillen op te bouwen? En hoe zorgen ze dat dit niet ten koste gaat van het topsportklimaat?
 
Afbeelding invoegen
 
Woensdag 16 mei 2018
Zeven voetballessen van Julian Nagelsmann
 
Hij is  de voorbode van een nieuwe generatie Duitse trainers. Julian Nagelsmann is geen ex-prof, piepjong (30), en toch coacht hij Bundesligaclub Hoffenheim. De correpondent sprak met hem en destilleerde daaruit zeven voetballessen. ‘One-touch-voetbal is een slecht idee.’

 Afbeelding invoegen Lees hier 
 
Vrijdag 18 mei 2018
Artikel: Communicatie

Vaak klagen trainers dat zijn/haar spelers slecht communiceren. Maar hoe vaak wordt dit nu echt getraind? Hoewel er vele uren aan technische, tactische en fysieke vaardigheden worden besteed, worden zelden (eenvoudige) communicatievaardigheden getraind. Dit kan trouwens gewoon tijdens de reguliere trainingen.
 
Afbeelding invoegen

Donderdag 17 mei 2018
Pepijn Lijnders: Gevallen held van de zolderkamers
 
Eindelijk hadden we een bevlogen, intelligente dwarsdenker, zonder lijntjes naar het vastgeroeste old boys network van oud-profvoetballers in Nederland. Dat het Nederlandse voetbal wel wat moderne, frisse invloeden kon gebruiken, leek me helder. Als Lijnders daarin de baanbreker kon zijn, graag. Alles beter dan voortrommelen in dezelfde doodlopende straat. Maar inmiddels heeft de komst van Lijnders bij NEC iets heel anders laten zien. Namelijk dat kennis, theorie en innovatie in het voetbal, zeker in een rol als hoofdcoach, altijd ondergeschikt ­zullen zijn aan de praktijk. Iedereen die de theorie leidend maakt in voetbal, in plaats van ondersteunend, gaat kansloos ten onder. Hoe revolutionair ook je oefenstof, hoeveel oefeningen je ook hebt geleid met absolute topspelers. Hoe groot ook je kennis van data. Hoe modern ook je visie op spelprincipes
Afbeelding invoegen

Hoe geniaal ook je kijk op Gegenpressing, op halfspaces en de hele rataplan. Wie zich geen raad weet in wat we ordinair ‘de kleedkamer’ noemen, zal verzuipen. Trainer zijn vraagt boven alles sociale, communicatieve intelligentie. Sluwheid. Pragmatisme en een vleugje opportunisme. Didactische kwaliteiten die je niet zozeer uit een boekje leert, maar veel eerder voor de klas in Rotterdam-West, of in de kleedkamer van pakweg Zeeburgia 3. Je dient een taal te beheersen die iedereen begrijpt, óók de niet universitair geschoolde, modaal getalenteerde linksback. Je kunt wel badinerend doen over oudere coaches, maar geen enkele moderne trainer kan zonder de straatslimheid van Leo Beenhakker, Ronald Koeman, Guus Hiddink of Henk ten Cate. De carrière van Pep Lijnders is heus niet voorbij, ik gun hem een glorieuze toekomst, en hopelijk redt hij ooit nog eens ons nationale voetbal. Maar veel waardevoller dan elk vergezicht over loop­lijnen of zonedekking, zal de ervaring blijken dat hij ooit genadeloos op zijn bek ging in Nijmegen.

Lees hier de hele column
 
Onbekend met Pepijn Leijnders bekijk dan onderstaand interview van 88Ballas met Lijnders!

Pepijn Lijnders from 88 Balls Media on Vimeo.

Dinsdag 01 mei 2018
Van Hanegem, lacht 'uitvinder' Lijnders uit


Beide kampioenskandidaten Fortuna Sittard en NEC wisselden dit seizoen van trainer. Bij Fortuna Sittard zag ik Kevin Hofland het simpel houden, bij NEC haalden ze met Pepijn Lijnders een soort uitvinder binnen.
Lijnders deed aanvankelijk of wij in Nederland honderd jaar achter lopen bij de rest. En dat hij dat hier allemaal recht moest gaan zetten. Maar na een paar keer verliezen, zag ook Lijnders dat de invloed van een trainer te vaak schromelijk overschat wordt.

Ik hoop dat de clubs eens meer gaan inzien dat trainers er zelden in zullen slagen om voetballers beter te maken. Ook niet als ze een laptop onder hun arm meedragen met allemaal heel belangrijke informatie. Voetballers worden beter van andere voetballers. Wat dat betreft begrijp ik wel dat Giovanni van Bronckhorst verder wil met Robin van Persie, want blijkbaar lukt het hem om andere spelers te helpen.
Reactie trainershoekske: Het klopt Willem helaas heb jij als trainer nooit een speler of team beter kunnen maken!
Lees de hele column van, van Hanegem: Nec haalde uitvinder binnen hofland hield het-simpel
 
Zaterdag 21 april 2018
Boze (woedende) trainers
 
Waarom hebben zoveel (jeugd)sportcoaches problemen met woede? Dit is heel eenvoudig te beantwoorden: omdat de hobby of het vak niet zo geschikt is voor deze trainers. Maar er is meer nodig dan een zin om dit uit te leggen. Om te beginnen hebben de meeste coaches zoveel woede omdat ze gefrustreerd zijn. Ze zijn gefrustreerd omdat ze niet de resultaten krijgen die ze van hun spelers eisen tijdens de wedstrijd. Maar wie is de schuldige van het zwakke spel van hun spelers, juist de trainer. Afbeelding invoegen

Lees ons artikel

Vrijdag 23 maart 2018 Bron:https://educatedcoaches.com/
Hoe trainers grote leiders kunnen worden
 

Afbeelding invoegen

Er is nauwelijks een coachvaardigheid te vinden die belangrijker is dan leiderschap. Je moet als een dirigent je spelers naar de overwinning sturen je moet zorg dragen voor de individuele speler en je moet je als een leider gedragen bij alle meningsverschillen binnen en buiten het veld. Toch wordt leiderschap nog steeds een beetje onderschat, wat onzinnig is want alleen veel verstand van het spelletje hebben is niet meer voldoende om te slagen als trainer. In dit artikel legt Brad Nein van educatedcoaches.com uit hoe je als trainer een grote leider kunt worden.

Lees hier het artikel

Vrijdag 23 maart 2018
Dr. Martin Toms Coaching Checklist
 
Dr. Martin Toms, is hoofddocent sportcoaching aan de Universiteit van Birmingham UK, en heeft een coaching-checklist opgesteld. Daarin staan de 12 trainingstips opgesteld die je op de afbeelding hieronder kunt lezen.
 
Kan coachen zo eenvoudig zijn? "Waarom niet" vertelt Toms . "De beste coaches gebruiken het spel vaak als de hoofdoefening en proberen verder een positieve relatie te creëren met elk individu waarmee ze werken. Dit is hoe groei en ontwikkeling ook moet gebeuren!!.

Afbeelding invoegen
 
Zondag 11 maart 2018
Zidane half time talk
 

 
Maandag 26 februari 2018
Omgaan met conflicten: vijfstappenplan
 
Je kent het wel, het begint met wat kleine onderhuidse spanningen of frustraties, maar voor je het weet zit je als trainer met een zwerend probleem. Elk probleem is anders en vraagt om een eigen specifieke oplossing. Op deze pagina een vijfstappenplan om tot een goede oplossing te komen

Afbeelding invoegen

Vrijdag 23 februari 2018 Bron: https://http://indewandelgangen.com/
Trainen/coachen zit in je bloed en gaat er nooit meer uit
Ben je een echte trainer/coach dan ben je voor je leven gebonden, trainen en coachen zit in je bloed en gaat er nooit meer uit
 
Op de site indewandelgangen.com vond ik een bijzonder artikel over Hein Raats.
Hein gaat al een hele tijd mee in de voetbalwereld en nadat Heins vrouw vorig jaar kwam te overlijden wilde hij graag als jeugdtrainer aan de slag bij een vereniging. De winteravonden waren voor Hein kil, koud en donker. Hij voelde zich alleen en eenzaam en wilde graag iets om handen hebben. Voetbal is Heins grote hobby en passie en hij wilde zich graag inzetten voor een club.

Hein nam contact op met Roy Cornelissen, voorzitter van Schinveld/Arx ICT. en is nu samen met Roy trainer van de JO13-1 Het mooie aan dit hele verhaal is dat Hein 79 jaar is en binnenkort zijn 80e (!) verjaardag hoopt te vieren! Ondanks zijn hoge leeftijd is Hein enorm gedreven en bloedfanatiek. De 12 spelertjes uit het jeugdteam vinden Hein een geweldige trainer en hebben veel respect voor hem
Afbeelding invoegen

Lees hier het hele artikel
 
Zaterdag 17 februari 2018
Is coaching een kunst of wetenschap?
 

Dat was de vraag van de UQ (De Universiteit van Queensland Australie) de onderzoeksgroep voor coaching en sportpsychologie. Ze onderzochten of de wetenschap niet langzaam het voetbal kaapt en de kunst van het coachen minder belangrijk wordt.

Afbeelding invoegen
Een eenvoudig antwoord zou moeten zijn dat coaching en wetenschap een steeds veranderde combinatie is van beide.
lees hier: Bent u een wetenschapper of een kunstenaar

Donderdag 15 februari 2018
Wiel Coerver "de man die sprak met de bal"
 
Op onze pagina’s van Wiel Coerver die als bijnaam bezat: 'De Einstein van het voetbal" geven we Coerver die op 22 april 2011 overleed, de erkenning die hij zo verdiend en willen we vooral aan onze lezers laten zien hoe uniek deze man werkelijk was. Ze hebben me nooit begrepen" zei hij nog een paar dagen voor zijn dood, volgens ons hebben ze hem (helaas) nooit willen begrijpen!
 
Lees onze pagina’s over de trainer, de mens, de visie, de methode, de rechten en onze memoriam van deze unieke persoonlijkheid, die door velen de beste Nederlandse voetbaltrainer ooit wordt genoemd.
klik op de banner
Afbeelding invoegen
 
Donderdag 01-02-2018 

De mentale voorbespreking
 
Na een goede tactische voorbespreking en een goede warming-up zitten de spelers in het kleedlokaal gespannen te wachten op het begin van de wedstrijd. "Nog 10 minuten"  klinkt het door de muisstille ruimte. In Nederland gebruiken we deze 10 minuten vaak om rustig de puntjes nog even op de i te zetten. In het kort wordt door de trainer nog eens de belangrijkste tactische afspraken herhaald. "Voor iedereen duidelijk" dan gaan we naar buiten:" In Duitsland wordt deze tien minuten geheel benut om de spelers te motiveren en wordt er in deze fase minder of geheel niet over tactiek gesproken. Zie onderstaande video van de coach van TSV 1860 Munich Futsal.


 
Woensdag 31 januari 2018
Lees onze eerste column: Markante trainers bestaan niet meer!

In het huidige betaalde voetbal lopen geen markante trainers meer rond. Trainers als Frits Korbach,Simon Kistenmaker en Bert Jacobs zijn helaas verleden tijd. Gekloonde eenheidsworsten zonder enige humor worden er door de KNVB afgeleverd.'t Trainershoekske verlangt terug naar een markante trainer te beginnen met de nieuwe bondscoach.
 
Afbeelding invoegen

Bron ad.nl 06-12-2017
Kritiek Verbeek weerlegd: 'Bosz een trouw adept, haalde de Europa-L Finale'Voetbal begint bij voetbal niet bij hardlopen' Column Sjoerd Mossou
 
Volgens A.D-columnist Sjoerd Mossou moet de discussie in het voetbal niet gaan over harder trainen of periodiseren. ,,Ons probleem is bovenal een voetbalprobleem." Volgens Gertjan Verbeek, Fred Rutten en Peter Hyballa moeten we harder en vaker gaan trainen, De ene na de andere trainer werpt zich op met de boodschap de laatste tijd: We trainen te weinig......
 
Lees hier de column
 
Bron: ad.nl 04-12-2017
Verbeek heeft het helemaal gehad met Raymond Verheijen

Gertjan Verbeek is klaar met de periodiseringsleer van inspanningsfysioloog Ramond Verheijen. De huidige trainer van FC Twente vindt dat de Nederlandse voetbalclubs zijn 'doorgeslagen' in de verhouding van arbeid en rust. ,,Trainers die zijn visie volgen, voeren een kunstje op en kijken niet verder.
 
Lees hier het hele artikel
 
17 december 2017 - Bron: voetbalscholing.nl
Krijgen de juiste voetbaltrainers kansen in Nederland?
 
In Nederland zien we in het profvoetbal alleen maar oud-profvoetballers terug als trainer. Het komt zelfs regelmatig voor dat een trainer met slechts een paar jaar ervaring en zonder enig bewijs van kunde een kans krijgt in de Eredivisie of zelfs bij een topclub. In Duitsland is hier de laatste jaren een omslag in gemaakt door jonge ambitieuze trainers niet afkomstig uit het profvoetbal, een kans te geven en dit heeft de competitie schwung gegeven. Ze bewijzen dat een professionele voetbalachtergrond

niet perse nodig is om je staande te houden in het profvoetbal. Wat kunnen wij in Nederland daarvan leren en welke trainers verdienen een kans bij een grotere club?
 
Lees hier het hele artikel
 
Bron: https://www.twenteinsite.nl/  Gepubliceerd: 03-11-2017
Humor: Column, De introductieweek van Gertjan Verbeek
 
Goede morgen Heren. Ik heb jullie vanochtend bijeen geroepen om mijzelf voor te stellen en een aantal zaken duidelijk te maken. FC Twente is de club naar mijn hart en en alleen al daarom accepteer ik geen gejank en gezeik als er gewerkt moet worden. De laatste weken heb ik julllie eens goed geobserveerd en daar werd ik niet bepaald vrolijk van.

Sommige van jullie kwamen zo dik als een drachtige pad aanschijten bij de club. Ik zie spelers in de laatste linie naar klavertjes vier zoeken. In balbezit zie ik een aantal van jullie wegduiken of Jacck de Ripper het veld is opgerend!

Afbeelding invoegen
En jullie, assistent trainers? Wat zijn jullie helemaal aan het doen? Er komt meer bij kijken dan met een afgezakte joggingbroek, al gapend en schetenlatend wat pionnen op de juiste zetten.

Lees hier de grappige column

 
Bron: nlcoach.nl Gepubliceerd: 17-01-2017
Gestreste coach heeft negatieve invloed op sporters
Coaches die gestrest zijn en dat uitstralen, hebben een negatieve invloed op hun sporters. Zo hebben sporters daardoor minder vertrouwen in eigen kunnen, minder concentratie tijdens de training en hebben zij het gevoel dat alles draait om de prestatie en minder op het proces. Ook ervaren sporters zien een gestreste coach als minder competent. Niet alleen sporters, maar ook hun coaches zijn onderhevig aan stress tijdens wedstrijden en trainingen...

Lees het volledige artikel28 juli 2017 Bron:https://www.duitslandnieuws.nl
Dit kan Nederland leren van de Duitse Voetbalrevolutie
 
Vroeger was Oranje nog een geduchte rivaal voor Die Mannschaft: waarom lijken de Duitsers inmiddels onverslaanbaar? VI-journalist Pieter Zwart legt uit wat we van de Duitse voetbalrevolutie kunnen leren.

Hoe raar is het dat menig Nederlandse voetbalfan de laatste jaren met enige jaloezie naar de prestaties van Die Mannschaft kijkt? Terwijl het Nederlands elftal als een baksteen daalt op de wereldranglijst, winnen de Duitsers momenteel zo’n beetje elk toernooi waar ze aan beginnen. En de jaren ervoor zaten ze er steeds dicht tegenaan.

 Afbeelding invoegen

Wat kunnen we van de Duitsers leren die ooit werden verafschuwd vanwege hun lelijke werkvoetbal?

Lees het artikel

 
Juli 2017
Ronald & Erwin Koeman
88 Balls gingen op bezoek bij toptrainers in het buitenland om de staat van de Hollandse School te bespreken. Hierbij het verhaal van Ronald & Erwin Koeman van Everton FC.
 

Ronald & Erwin Koeman from 88 Balls Media on Vimeo.

juli 2017
Jaap Stam & Andries Ulderink
88 Balls gingen op bezoek bij toptrainers in het buitenland om de staat van de Hollandse School te bespreken. Hierbij het verhaal van Jaap Stam & Andries Ulderink, (destijds)verantwoordelijk duo bij Reading FC.
 

Jaap Stam & Andries Ulderink from 88 Balls Media on Vimeo.

YouTUbe 2016
"Je hoeft toch ook geen koe te zijn geweest om een goede boer te worden"

Wat maakt iemand een topcoach? Welke manieren van coachen gebruiken zij? Kun je iemand leren een topcoach te zijn? Moet je als speler op een hoog niveau actief zijn geweest om een goede coach te worden?
En hoe ziet het het trainersvak er over 20 jaar uit? In de film: Het geheim van de Nederlandse topcoach met o.a. Ton Boot, Lowie van Gaal, Gerard Kemkers, Jacco Verhaeren en Cor van de Geest komen alle facetten van het vak coachen aan bod.Bron: teambespreking.nl 2016
Knuffelcoaches en huilebalken

Dat schelden op de scheidsrechter en schreeuwen naar kinderen anno 2016 niet meer kan is inmiddels wel duidelijk. Positief coachen vormt, naar alle waarschijnlijkheid, samen met core-stability training en dynamisch korfbal de top 3 van modetrends in korfballand. Inderdaad een modetrend. Want als een paar grote namen met iets nieuw en aannemelijk aankomen lopen we er in grote getale, als makke schaapjes achteraan. Goed bedoeld natuurlijk. Maar wie het verhaal niet goed doorgrond komt al snel tot verkeerde conclusies met als resultaat een nieuw klok-en-klepel-verhaal. Zo is ook het fenomeen "de knuffelcoach” ontstaan.

Artikel over coaching wat bent u? (korfbal: lees voetbal)
Lees het volledige artikel

Bronnlcoach.nl Gepubliceerd: 06-01-2016
Wie coacht de coach?

Voor de buitenwereld is hij de de onbetwiste veldheer, de machtigste man in de sport. In werkelijkheid is hij steeds meer een primus inter pares geworden, een manager die moet kunnen delegeren en als vakman alleen maar kan groeien als hij zich verzekert van de juiste feedback.

"Tegenwoordig”, zei Ajax-directeur Rik van den Boog bij het vertrek van coach Marco van Basten, "is een trainer van een club als Ajax bijna een psycholoog, een pedagoog en een didacticus. Dat is Marco niet.” Van den Boog wilde met zijn opmerking Van Basten een hart onder de riem steken. Een trainer die ook nog eens een psycholoog, pedagoog 

en didacticus moet zijn – voor wie zou dat niet te hoog gegrepen zijn? Van den Boog, een nieuweling in het betaald voetbal, ging voorbij aan het feit dat het trainerschap altijd al een combinatie van kwaliteiten is geweest, en dat Van Basten dus juist had gefaald in de essentie van het trainerschap. Van Rinus Michels tot Ferguson, van Arie tot Avital Selinger, van Anton Huiskes tot Gerard Kemkers – elke coach is een multitasker die meerdere schoteltjes in de lucht moet kunnen houden...

Lees volledig artikel

YouTube 2017
 22 Video's over het vak Coach en coaching
 Afbeelding invoegen
 
Bron: academievoetbal.nl Gepubliceerd: 06-05-2015
'De groepsbespreking zoals wij hem nu kennen gaat er binnen vijf jaar uit'
 
Edwin de wijs is al zeven jaar verantwoordelijk voor de C1 van PSV. In gesprek met academievoetbal spreekt de Wijs over de technische hulpmiddelen bij de jeugdopleiding van PSV en het belang van het individu. Edwin doet in dit gesprek een opmerkelijke uitspraak, "De groepsbespreking zoals we hem nu kennen, gaat er binnen vijf jaar uit"
 
Lees het volledige artikel
   
 


         
 Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen