New000000 
New 
New Cel New 


Vrouwen zijn anders, vrouwenblessures zijn ook anders!
0
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat vrouwen een andere lichaamsvorm hebben dan mannen. Doordat in de loop der jaren steeds meer vrouwen actief zijn gaan sporten zijn ook de deskundigen zich steeds meer gaan verdiepen in de verschillen van blessures/verwondingen of ziekten tussen mannen en vrouwen. Langzaam aan zijn ze aan het beseffen dat er niet alleen pathofysiologische (pathofysiologie = leer der ziekteverschijnselen) verschillen bestaan tussen beide geslachten maar dat ook de symptomen van aandoeningen en bijwerkingen op bepaalde behandelingen duidelijk anders zijn bij vrouwen als bij mannen.
Ondanks deze verschillen zijn er bij veel medische onderzoeken nog steeds geen exacte resultaten geboekt op basis van geslacht, wat betekent dat bij veel aandoeningen we beide geslachten nog steeds kunnen vergelijken met de spreekwoordelijke "appels en peren"

Sport-gerelateerde aandoeningen
Maar door uitgebreide studies op en met vrouwelijke sporters is er wel een groter inzicht verkregen op de verschillen en oorzaken van mannen en vrouwen bij sport-gerelateerde aandoeningen. Vooral de ACL (voorste kruisband) blessure is bij vrouwelijke sporters al uitgebreid bestudeerd en hebben diverse studies aangegeven dat er een wezenlijk verschil bestaat bij tal van sportblessures bij mannen en vrouwen. Aandoeningen zoals hoofdletsel, pijn in de lies, de quadricepsblessure en enkelletsel bevestigen deze verschillen.Lichamelijke verschillen man/vrouwDe meest voorkomende blessures bij vrouwenvoetbal
New Cell

De enkelblessure is de meest voorkomende blessure bij vrouwelijke speelsters. (zie afbeelding links)
De algemene knieblessures zijn vergelijkbaar met de mannelijke knieblessures maar uitzondering is de voorste kruisbandblessure (VKB) die bij vrouwen tot drie maal toe vaker voorkomt dan bij mannelijke spelers. Onderzoek door het bestuursorgaan van de FIFA heeft zelfs gesuggereerd dat vrouwelijke voetballers tussen de twee en zes keer meer kans maken op de ACL blessure dan hun mannelijke collega's dit als gevolg van de fysiologische verschillen,
Er zijn nog steeds veel lopende onderzoeken naar de ACL blessure bij vrouwen en er is al enig succes geboekt door het invoeren van preventieve trainingsprogramma's voor vrouwen.
Bron: injuries in women, Fran Hilton Smith f-marc.comWaarom hebben vrouwen meer kans op een kruisbandblessure?

Bij sporten waarbij veel wordt gesprongen, de knie zijwaarts wordt belast en tempoverschillen voorkomen zoals volleybal, basketbal en voetbal komt dit verschil in incidentie het duidelijkst naar voren. De meeste blessures ontstaan niet tijdens fysiek contact met een tegenstander maar juist bij plotseling wenden en pivoteren, na een sprong landen met een rechte knie of met de knie in hyperextensie. 
De redenen voor dit significante verschil tussen mannen en vrouwen zijn niet geheel duidelijk. 
Theorieën hiervoor baseren zich op:
  • Het verschil in anatomie
  • Q-hoek van de knie
  • Spierkracht
  • Elasticiteit van de vkb en
  • Coördinatie en motoriek

Nicolas van Brussel en Azad Khan van fysiotherapie MCN Amsterdam hebben een deskundig artikel gebubliceerd over voorste kruisbandletsels bij vrouwen, genaamd "Hebben vrouwen zwakke knieën" 
Lees het artikel in:  of open: Hebben vrouwen zwakkere knieen.pdf


Conclusie en preventie
Voorste kruisband (ACL) blessures bij vrouwelijke voetballers, zijn meestal non-contact verwondingen, wat betekent dat ze zich voordoen zonder contact van een tegenstander. Activiteiten zoals het veranderen van richting, vertragen en de landing van een sprong zijn bijzonder riskant.

Aanbevelingen en preventie:
  • Algehele kracht- en conditietraining
  • Voetbalspecifieke coördinatietraining (vooral ter preventie van extreme valgus-, varus- en extense krachten bij het landen na een sprong)
  • Training van balans en wendbaarheid
  • Specifieke krachttraining van de hamstrings
Opmerkingen:
- Braces hebben geen meerwaarde bij de preventie van letsels van de voorste kruisband
- Valgus en vargus zijn termen die de richting van een afwijkende stand van een ledemaat aangeven

Vrouwen zijn twee keer gevoeliger voor enkelblessures als mannen.....

Maar is dit waar? Op onze zoektocht naar artikelen lazen we stukken van deskundigen die dit bevestigden, of zelfs spraken van vijf keer zoveel enkel-letsel bij vrouwen als bij mannen. 
Maar we lazen ook artikelen van medici die beweerden dat de enkelblessure evenveel optreed bij mannen als bij vrouwen. Wordt vervolgt zullen we maar zeggen. 

Wel is men unaniem van mening dat er een grotere kans op enkel-letsel bestaat bij jonge voetballende meiden in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. Ook is het geen publiek geheim dat het dragen van hoge hakken een vergroot risico met zich mee brengt op het verkrijgen van Enkel of beenletsel. 

Enkelblessures komen veel voor bij vrouwen maar eenvoudige evenwichtsoefeningen kan u helpen enkel-letsel te voorkomen. Op de universiteit van Virginia werden proefpersonen gevolgd die de oefeningen (zie figuur 1 en 2) 3 keer per week uitvoerden en binnen een maand was de stabiliteit van de enkel met 15% verbetert. Een betere balans betekent ook een betere houding, een betere houding biedt weer bescherming tegen knie en rugblessures!
Zie: Vrouwen preventieoefeningenDe trainer/coach

Tijdens een onderzoek in de Verenigde Staten bleek dat vrouwen opvallend vaak een sportblessure op hadden gelopen tijden hun ovulatieperiode. Ze denken dat dit samenhangt met het hoge gehalte aan oestrogeen tijdens de ovulatie.

Vast staat dat er een duidelijk verschil bestaat in de hormonale huishouding van die van de vrouw ten opzichte van die van de man.
Iedereen is er intussen van overtuigd dat vrouwen voetballers op een andere manier belast moeten worden dan mannen voetballers.

Trainers/coaches die meisjes/vrouwen gaan trainen en begeleiden zullen zich eerst moeten verdiepen in de verschillen tussen mannen en vrouwen en de manier waarop meisjes/vrouwe belast moeten worden.

'T trainershoekske zal de ontwikkelingen op dit gebied voor u blijven volgen.Lees artikelen:

Voorste kruisbandletsels bij vrouwelijke voetballers (Engels) Stephanie I. Silderberg MD http://www.hughston.com
ACL Blessures bij vrouwen (Engels) Robert McAlidon MD http://www.hughston.com
Sportblessures zijn vrouwen meer in gevaar? (Engels) Jaennette Y. Wick RPh MBA http://www.pharmacytimes.com
Vaak voorkomende blessures bij vrouwen Redactie Runner's World https://www.runnersweb.nl
 
 Vrouwenvoetbal
 


New000000 
New 
New Cel New