New000000 
New 
New Cel New 


EHBSO

Veel sportblessures zijn te voorkomen, maar helaas niet allemaal. Een goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) is daarbij heel belangrijk. Het herstel van een sportblessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden.

Wat is het verschil tussen EHBO en EHBSO:

  • EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) richt zich op het verlenen van hulp aan mensen met een plotselinge stoornis in hun gezondheid. Het gaat hierbij vooral om levensbedreigende stoornissen. Of stoornissen die ervoor kunnen zorgen dat mensen blijvend invalide raken. Zulke stoornissen worden bij voorkeur behandeld door hulpverleners (EHBO’ers) met een EHBO-opleiding. Zij weten hoe dit op de juiste manier gebeurt en beperken daardoor zoveel mogelijk schade aan iemands gezondheid.
  • EHBSO (Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen) richt zich op het verlenen van hulp aan mensen die zich blesseren tijdens het sporten. Sportongevallen verschillen niet veel van andere ongevallen. De instelling van de sporter maakt echter het verschil. Deze is vaak eigenwijs en wil daardoor doorgaan met sporten. Ook al heeft hij een blessure opgelopen. Als hulpverlener (EHBSO’er) heb je hierbij een belangrijke taak. Je moet de ernst van de situatie kunnen inschatten en daarnaast weten hoe je een blessure juist behandelt. De communicatie met de sporter is daarbij van groot belang.

Grotere sportevenementen zijn vaak goed georganiseerd met een goede medische opvang en EHB(S)O. Bij kleinere voetbalevenementen, binnen verenigingen of als je met een groep vrienden sport is dit vaak niet zo. Ook het aantal gediplomeerde sportverzorgers bij (te duur) kleinere verenigingen is minimaal of zelfs nihil, vaak komt het tekort aan sportverzorgers bij de besturen pas in beeld na een (groot) ongeval.

EHBSO Kit, eerste hulp en ICE regelBelangrijke info en sitesVIDEO'S EHBSO
Opleidingen


EHBO Cursuskiezer
Opleiding sportverzorger/massage
Maasen opleidingen
Eerste hulp online cursussen/workshops
Cursus sportverzorging
 
Opleidingen Eerste hulp EHBO                
Opleiding sportverzorger 
Opleiding sportverzorger 
Opleidingen EHBO Vlaanderen
 


New000000 
New 
New Cel New